Sık SorulanlarHasta Yorumları+90 532 385 31 93

Varis Tedavisi Yöntemleri Neler?

Varis Tedavisi Yöntemleri Neler?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte varis tedavisinde başvurulan son yöntem ameliyat oldu. Ameliyatsız varis tedavisinin de değişik şekilleri bulunmaktadır. Varis tedavisi yöntemleri, uygulanış şekilleri ile uygulanan tedavi yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları burada açıklanacaktır.

Toplardamar genişlemesi olan varis hastalığı, mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Olayı sadece kozmetik bir sorun olarak kabul etmek son derece hatalı olacaktır.

Temelde varis tedavisi için kullanılan iki yöntem vardır;

  1. Varis Ameliyatı: Geçmişten günümüze varis hastalarında kullanılmaktadır. Ameliyat sonrası uzun süren istirahat gerekmesi ve iz kalması nedeniyle günümüzde yavaş yavaş terkedilmeye başlamıştır.
  2. Ameliyatsız Varis Tedavisi yöntemleri: Teknolojinin gelişmesiyle beraber ülkemizde de kullanılmaya başlamıştır. Tedavi sonrası istirahat gerektirmemesi ve iz kalmaması nedeniyle daha çok tercih edilmeye başlanmıştır.

Ameliyatsız varis tedavisini neden seçmeliyim?

  1. Videolar başlığı altında bulunan varis tedavisi videolarını incelediğinizde görüleceği üzere Ameliyatsız Varis Tedavisi esnasında hastaya ameliyathane ortamında işlem yapılmaz, bu nedenle hastane yatışı gerekmez. Ameliyat öncesi gereken tetkik ve işlemlerin yapılmaması nedeniyle tedaviye başlamak çok kolay olur.
  2. Ameliyatsız Varis Tedavisine başlamak muayenenin hemen akabinde mümkündür. Bu da kişiye büyük kolaylık sağlar.
  3. Varis ameliyatlarında sadece büyük varisli damarlara işlem yapılabildiği halde ameliyatsız yöntemlerde büyük küçük tüm varislere işlem yapılabilir. Böylece hasta tedavi sonunda varisin tüm tiplerinden kalıcı olarak kurtulur. Bir daha varis sıkıntısı yaşamaz. Kalın damarlara lazer veya radyofrekans ile varis tedavisi uygulandıktan sonra geriye kalan orta kalınlıktaki varisler ile kılcal varislere köpük tedavisi veya sıvı skleroterapi yapılarak tedavi tamamlanır.
  4. Varis ameliyatı sonrasında oluşan yaraların iyileşmesi için 10 -15 günlük istirahat dönemine ihtiyaç duyulduğu halde Ameliyatsız Varis Tedavisinde bazen sadece hafif morluklar olmakta ve bu morluklar da kısa zamanda iyileşmektedir.
  5. Varis tedavisi sonrasında yatak istirahati gerekmektedir, Ameliyatsız Varis Tedavisinde ise hasta ertesi gün işbaşı yapabilmektedir.
  6. Uzman Dr. Rengin TÜRKGÜLER 2011 yılından bu yana Ameliyatsız Varis Tedavisi yöntemlerini kullanmaktadır.

Varis ameliyatı ile Ameliyatsız varis tedavisi arasındaki farklar nelerdir?

Varis hastalığının kaynağı, toplardamarlar ve toplardamarlar içinde bulunan kapakçıkların çalışmamasıdır. Bu damarların kapatılması ve devre dışı bırakılmasından başka bir çare bulunmamaktadır.

  • Varis ameliyatında genellikle varisli damarın koparılarak dışarıya çıkarılması amaçlandığı için kasıkta yaklaşık 10 cm lik bir kesi yapılır ve varisli damar bir tel yardımıyla koparılarak bacak dokuları içinden çıkarılır. Ameliyatsız tedavide ise vücutta hiçbir kesi yapılmaz. Bu nedenle dikiş izi de kalmaz.
  • Varis ameliyatında yukarıda da bahsedildiği gibi uzun yatak istirahati ve iyileşme dönemi mevcuttur. Ameliyatsız tedavide ise hasta ertesi gün işinin başına gidebilir ya da evinin işiyle, çocuklarıyla ilgilenebilir.

Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri genel olarak iki başlıkta toplanabilir;

  1. Damar içi girişim olarak tanımlanan yöntemler, lazerle varis tedavisi (EVLA) veya radyofrekans ile varis tedavisi olarak ifade edilebilir.
  2. Damar içi enjeksiyon ise köpük skleroterapi ve sıvı skleroterapi olarak kendi içinde ikiye ayrılır. İnsülin iğnesi boyutunda çok ince iğneler kullanılmakta olup işlemin ağrısız olması sağlanır. Bu tedavi yöntemine iğneli varis tedavisi de denilir.

LAZERLE VARİS TEDAVİSİ

Lazerle varis tedavisi

Kliniğimizde uyguladığımız Lazerle Varis Tedavisi çoğu zaman kıl dökme işleminde kullanılan lazer epilasyon ile çok karıştırılmaktadır. Lazerle Varis Tedavisi sanıldığı gibi cilt yüzeyinden görülen çok ince kılcal varislere cilt yüzeyinden uygulanan yakma işlemi değildir.

Lazerle Varis Tedavisi aslında en kalın ve ileri seviyedeki varislere, Anjio gibi damar içine girişim ile yapılan varis tedavisi yöntemidir. Bu yönteminin ayrıntılarını Lazerle Varis Tedavisi başlıklı yazımızdan edinebilirsiniz. Bu yazının içinde bulunan animasyonu izlediğinizde işlemin yüzeyden yapılan bir işlem olmadığını göreceksiniz.

KÖPÜKLE VARİS TEDAVİSİ

Genellikle Lazerle Varis Tedavisinin sonrasında damar içi lazer tedavisi yapılamayacak kadar büküntülü veya daha ince damarlara kullandığımız köpükle varis tedavisi yöntemi de Ameliyatsız Varis Tedavisi yöntemlerinden biridir. Lazerle varis tedavisinde dokuların arasında kalan kalın damarlara işlem yapıldığı halde köpük tedavisinde hem dokular arasında kalan varisli damarlara hem de yüzeyden görülen damarlara tedavi uygulanmaktadır. Köpük tedavisinin yapılması esnasında yüzeyel damarların içine verilen ilaç köpürtülerek verilmekte olup bu işlemin ultrason eşliğinde yapılması tedavinin başarısını artırmaktadır. Özellikle dokular arasındaki varisli damarların nerede olduğunun yüzeyden gözle tespit edilmesi mümkün olmadığı için ultrason eşliğinde tedavi yapılması bir zarurettir. Köpük tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgilere köpük tedavisi başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

SKLEROTERAPİ

Köpük tedavisine çok benzeyen bu tedavi yönteminde köpük tedavisinde kullanılan ilaç köpürtülmeden damar içine uygulanmaktadır. Bu tedavi genellikle köpük tedavisinin uygulanamayacağı kadar ince kılcal damarlara uygulanmaktadır. Daha çok estetik varis tedavisi amacıyla kullanılan skleroterapi tedavinin tamamlayıcı bir ögesi olarak kullanılmaktadır.

Skleroterapide de köpük tedavisinde de bir seansta kullanılacak ilaç miktarı belirli olup tek seansta tedavinin bitmemesi olağan bir durumdur.

Varis tedavisi izlemek isteyenler için, varis tedavisi hakkında yapılan açıklamalar ışığında tedavinin nasıl yapıldığını görmek isteyen varis hastaları için varis tedavisi videolarımızın bulunduğu videolar bölümünün incelenmesini tavsiye ederiz.

Görüşmeler ve değerlendirmeler ücretsizdir.

Varis Tedavisi Yöntemleri hakkında bilgi ve randevu için bize ulaşın

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
Soru Sor
Ufuk Üniversitesi Cad. Farilya Bussines Center, No:8, Kat:14, Ofis:68, Çukurambar, Çankaya
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0532 385 31930312 224 1314