Varis çeşitleri aslında varisin tipi ve derecesine göre belirlenir. Temel olarak varis çeşitleri üç şekilde ortaya çıkar. Bunlar Kılcal Varisler, Orta Boy Varisler ve Büyük Boy Varisler olarak sayılabilir.
Varis Çeşitleri Kılcal Varis
Bacak yüzeyinde kabarıklık yapmayan cilt yüzeyinde örümcek ağı şeklinde yaygın biçimde görünen genellikle kırmızı ya da mor renkli damar yoğunlaşması olarak ifade edilebilir. Kılcal varisler bacak varislerinin en hafifi olup sağlık sorunu olmaktan çok estetik bir sorundur. Bu estetik sorun köpük tedavisi ve skleroterapi gibi ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Genellikle ağrı ve kaşıntı yapmazlar ancak belirli yoğunluğun üzerine çıktıklarında kaşıntı ve ağrıya neden olabilirler.
Varis Çeşitleri Orta Boy Varisler
Orta boy varisler cilt yüzeyinden kolaylıkla görülebilen ve cilt yüzeyinde hafif kabarıklık yaratan varislerdir. Bu varis türü genellikle diz arkasında bulunan damarlarda görülür. Bu varis tipindeki damarlar kırmızı, mor ya da yeşil renkte ortaya çıkabilir. Bu varis türünün tedavisinde de köpük tedavisi ve skleroterapi gibi ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri kullanılır. Tedavisi sonrasında aynı yerden varisin tekrarlaması mümkün değildir. Tedavi öncesinde mutlaka renkli doppler ultrason ile varisin sebebi ayrıntılı şekilde araştırılmalıdır. Ortay boy varisler genellikle altta yatan toplardamar kapak yetmezliğine bağlı olarak ortaya çıkarlar. Bu nedenle orta boy varislerin teşhis ve tedavi planlamasında renkli doppler ultrason yaptırmak önemlidir.
Varis Çeşitleri Büyük Boy Varisler
Cilt yüzeyinde açıkça çıkıntı yapan ve çok kalın damarlardan oluşan varis türüdür. Bu varis türünde damarlar genellikle yeşil renkte olur. Büyük boy varislerin temelinde safen toplardamarındaki kapak bozukluğu yatar. Bu varis türünün tedavisinde lazerle varis tedavisi, buharla varis tedavisi ya da radyafrekansla varis tedavisi yöntemlerinden biri kullanılır. Aslında en büyük varisler olmasına rağmen en iyi tedavi edilebilen varis türü bu varis türüdür. Büyük boy varisler diğer varislere nazaran tedavi sonrasında tekrarlama ihtimali hiç olmayan varis türüdür. Bu varis türünün tedavi edilmemesi halinde ilerleyen yaşlarda ayak bileklerinde yaraların açılmasına ve iyileşmemesine neden olabilir. Büyük boy varislerin tedavisi ertelenmemelidir.
Varis çeşitleri ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi ve randevu için bize ulaşın.
İç varis bacak toplardamarlarında görülen varis hastalığının cilt yüzeyinden belirti vermeyen haline verilen isimdir. Bilindiği üzere bacak toplardamarları her zaman cilt yüzeyinden görülmezler. Kimi zaman varisli damarlar kas dokuları içinde de ilerlerler. İşte bu kas dokuları içinde ilerleyen damarların varis hastalığı iç varis olarak bilinir.
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi iç varis bacak toplardamarlarının bacak kasları arasında bulunan bölümünde oluşan varis biçimidir ve dıştan gözle görülen bir belirti vermezler. Bu varis tipinin anlaşılması için bacağın tümünün renkli doppler ultrason eşliğinde taranması ve damarların her santimetresinin ayrıntılı bir haritasının çıkarılması gerekir. Bu işlem sayesinde iç varis nasıl anlaşılır sorusuna cevap bulunmuş olur.
Kılcal varislerin sebebi tam olarak tespit edilememiştir. Ancak bir takım tespitler yapılmaya çalışılmaktadır. Aşırı güneşlenme kılcal varislerin artmasına neden olabilmektedir. Bunun yanısıra kılcal varislerin daha çok kadın hastalarda görülüyor olması kılcal varisin kadınlarda fazlaca salgılanan östrojen hormonu ile bağlantısı olduğunun düşünülmesine de neden olmaktadır.
Önemli sorun olarak kabul edilen toplardamar genişlemesi ise bacak toplardamarları içinde bulunan ve 5 ila 10 cm aralıklarla bulunan ve kan akışının sürekli olarak yukarı doğru olmasını sağlayan kapakçıklardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Değişik nedenlerle (genetik nedenler, hareketsizlik, yapılan meslek) söz konusu kapakçıklar bozulmaktadır.
Bacak kasları arasında bulunan ve dışarıdan görülmesi mümkün olmayan önemli toplardamarlardan biri olan safen toplardamarının tedavisinde kullanılan lazerle varis tedavisi girişimsel radyoloji alanının en sık kullandığı varis tedavisi yöntemlerinden biridir. Bu tedavi yönteminde safen toplardamarının kapatılması için lazer enerjisi kullanılmaktadır. Bu teknikte damar içine katater yardımı ile yerleştirilen lazer fiberi yardımı ile damar içine verilen lazer enerjisi sayesinde damar içten yakılarak kapatılır. Böylece varisli damar kapandığı için kirli kanın bacağın alt kısımlarına kaçmasının önüne geçilmiş olur.
Çoğu zaman lazerle varis tedavisi yapılmaya elverişli olmayan daha ince damarların tedavisinde ve damarın kapatılmasında kullanılan köpükle varis tedavisi en sık kullanılan varis tedavisi yöntemlerinden biridir. Bu tedavi yönteminde yine varisli bir damarın kapatılması amaçlanır. Bu tedavi yönteminde kapatılmak istenen damarın içine aterosklerol isimli ilaç köpürtüldükten sonra verilir. Damar içine verilen bu varis tedavisi ilacı damarı büzüşerek kapanmasını sağlar ve böylece hastalıklı damar kapanır.
Skleroterapi ile varis tedavisi yukarıda bahsedilen köpükle varis tedavisi yöntemine aynen benzemekle birlikte burada varis tedavisi ilacı damar içine köpürtülmeden verilir. Bu şekilde verilmesinin nedeni damarın çok daha ince olmasından kaynaklanmaktadır. Bu tedavi yöntemi lazerle varis tedavisi ve köpük tedavisi işlemlerinin tamamlayıcı işlemi olarak görülür.
Ameliyatsız varis tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve tedavi olmak için lütfen bize ulaşın ve randevu alın
Venöz haritalama bacaktaki varisli damarların yerinin ve büyüklüğünün tespit edilmesidir. Venöz haritalama Radyoloji Uzmanı tarafından yapılan bir tetkiktir. Bu tetkik ile varis hastası olan kişilerin bacaklarında boylu boyunca uzanan varisli damarların nerelerde kaç cm ye ulaştığı nerelerde daraldığı ve genişlediğinin tespit edildiği bir tetkiktir.
Venöz haritalamanın sadece bu konuda uzmanlaşmış radyologlar tarafından yapılmalıdır. Venöz haritalamanın varis tedavisi öncesinde yapılması zaruridir. Zira varis tedavisinin nasıl ve nereye yapılacağı bu tetkik sonucunda tespit edilir.
Varis hastalığının teşhis ve tedavisinde girişimsel radyoloji uzmanlarının avantajı venöz haritalama yapmaları ve varisli damarın yerinin ve tipinin tespiti sonrasında tedavisinde de ultrasonu kullanarak tedaviyi gerçekleştirebilmesidir.
Varis hastası iseniz tedavinize geçilmeden önce venöz haritalama yaptırmayı unutmayın.
Venöz haritalama yapılmadan tedaviye başlanmasına müsaade etmeyin.
Merhaba hocam ben jandarma dan mulakta gidicem de bir hafta sonra acaba sorun olurmu varisler diz altı deride gorunuyor
Mülakat sisteminizin nasıl işlediğini bilmiyorum. Fakat çok fazla ayakta kalma, bacaklara yük binmesi veya koşu gibi durumlarda varisler sizi yavaşlatacak ve ağrı eşliğinde durumunuzu kısıtlayacak şekilde baskılama yapacaklardır. Teşekkürler.