Sık SorulanlarHasta Yorumları+90 532 385 31 93

Köpükle Varis Tedavisi

Köpükle Varis Tedavisi

Köpükle varis tedavisi en sık kullanılan varis tedavisi yöntemlerinden biridir.

Ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinden biri olan köpükle varis tedavisi, varis hastalığının tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu tedavi yönteminde kullanılan aterosklerol isimli varis tedavisi ilacı varisli damar içine köpürtüldükten sonra uygulanır. Bu nedenle köpükle varis tedavisi denilmektedir.

Köpükle varis tedavisi esnasında hastaya herhangi bir anestezi işlemi uygulanmaz. Ancak işlem esnasında hasta ağrı da duymaz. İşlem esnasında varisli damarın içine köpürtülmüş olan ilaç kıl kadar ince iğneler ile verilir. Damarların çok ince olması nedeniyle hasta ağrı duymaz.

Tedavi sonrasında hastanın yürüyerek evine gidebilmesi bu tedavinin en büyük avantajlarından biridir. Hastalar bu tedavinin yapılmasından sonra işlem yapılan yere soğuk kompres uygularlar. Zira bu işlem esnasında kullanılan varis tedavisi ilacı cilt altında hafif yangıya neden olabilir. Bu yangının hafifletilmesi için işlemden sonra birkaç saat soğuk uygulama hastada rahatlama sağlar.

Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri

Köpük varis tedavisinde olduğu gibi başka varis tiplerinin de ameliyatsız olarak tedavi edilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu tedavi yöntemleri diğer yazılarımızda ayrıntılı olarak anlatılmakla beraber burada kısa kısa değinmenin yararlı olacağını düşündük.

Lazerle Varis Tedavisi

Varis oluşmuş olan damarın kapatılmasında lazer enerjisinin kullanıldığı ameliyatsız varis tedavisi yöntemidir. Bu yöntemin ilk akla gelen şekli cilt yüzeyinden görülen damarların lazer epilasyon ile kıl yakılması gibi dışarıdan yakılarak kapatılması akla gelmekte ise de aslında öyle değildir.

Lazerle varis tedavisi denildiğinde varisli damarın içine katater yardımıyla yerleştirilen lazer fiberi marifetiyle damar içinin lazer enerjisi ile kapatılması olarak ifade etmek doğru olacaktır. İşlem esnasında hasta uyutulmaz. Herhangi bir kesi yapılmaz ve çok hızlı bir şekilde iyileşme sağlanır.

Skleroterapi

Varis tedavisi yöntemlerinde köpük tedavisinden sonra en çok başvurduğumuz tedavi yöntemlerinden biri de skleroterapidir. Bu tedavi yönteminde köpük tedavisinde kullanılan ilacın köpürtülmeden doğrudan damar içine uygulanması suretiyle tedavi yapılır. Bu tedavi genellikle varisli damarların çok fazla ince olduğu durumlarda kullanılır. Bu tedavi yöntemi cilt yüzeyinden görülebilen kılcal damar tedavisi için kullanılmaktadır.

Köpükle varis tedavisi hakkında daha fazla bilgi ve randevu için bize ulaşın.

Köpükle Varis Tedavisi Sık Sorulan sorular
  • Hangi durumda köpük tedavisi işlemi yapılmaz?
    Damar tıkanıklığı teşhisi konulmuş kişilere köpük tedavisi uygulaması yapmayız.

    Bu nedenle varis tedavisine geçilmeden önce renkli doppler ultrason eşliğinde varis muayenesi yapılması çok önemlidir. Keza köpük tedavisinde kullanılan ilaca alerjisi olan kişilere de tedaviye devam edilmez.

    Ayrıca büyük boy varislere de köpük tedavisi uygulanması sakıncalıdır. 

  • Köpük tedavisi sonrası

    Çoğu zaman kılcal varis tedavisinde kullanılan köpük tedavisi sonrasında bacaktaki kılcal damarlar kapanarak yok olur.

    Kılcal varisler çoğu zaman estetik kaygılar ile tedavisi yapılan varisler olduğundan hastaların tedavi sonrasında tedaviye bağlı şişlik ve morlukların çabucak yok olmasını beklemeleri normaldir. Kılcal varisler dolayısıyla bacak yüzeyinden görünen damarlar kapatıldıktan bir müddet sonra tamamen ortadan kaybolurlar. Ancak işlemi takip eden bir ay içinde morluk ve geçici izlerin görüldüğü olur. Bünyeden bünyeye farklı olmakla birlikte köpük tedavisi çok hızlı sonuç verir.

    Bacak kılcal varislerinin köpük tedavisi sonrasında aynı damarların açılması mümkün değildir. Ancak bacaktaki farklı noktalardaki damarların varis oluşturması ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle kılcal varis tedavisi sonrasında tedavi ile kapatılan damarların varisinin tekrarlaması mümkün değildir diyebiliriz. Farklı noktalarda oluşabilecek varislerin önlemini almak ise önceden mümkün değildir.

    Bacak kılcal damarlarında varis oluşumunu tetikleyen etmenlerin ortadan kaldırılması ile yeni kılcal varislerin oluşması önlenebilir. Bunun için köpük tedavisi öncesinde varise neden olabilecek ve altta ya da diğer etmenlerin radyolojik tetkik ile tespit edilmesi ve kılcal varis tedavisinden önce bu etmenlerin de ortadan kaldırılması önerilir.

  • Köpük tedavisinden sonra günlük hayata ne zaman dönülebilir?

    Bu sorunun net cevabı hemen dir. Tedaviye öğlen tatilinde gelen hastalarımız bile olmaktadır. Hattı tedavi sonrasında kısa bir yürüyüş faydalı da olmaktadır. Fakat yapılan işlemden sonra kişiden kişiye farlı olmakla birlikle ağrı olabilmektedir. Genellikle kliniğimizden çıkarken her hastamıza bir ağrı kesici ilaç kullanmasını öneririz. Ağrı olduğunda ilaç kullanılmasında sakınca yoktur. Ağrı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu nedenle net bir cevap verilmemektedir. Ağrı olursa ağrı kesici kullanılmasında sakınca yoktur. Bazen ağrı hiç olmaz. Ancak ortaya çıkan ağrı hiçbir şekilde kişiyi olağan hayatından alıkoyacak miktarda ve şiddette olmaz.

  • Varis tedavisi sonrası

    Varis tedavisi olan hastaların en merak ettiği şey varis tedavisi sonrasında ne olacağıdır.

    Varis tedavisi sonrasında varisli damarlar lazerle ya da köpükle kapatılmış olacaktır. Bu damarların kapatılması sayesinde bacaktaki kan dolaşımı normale döner ve bacakta kirli kanın birikmesi önlenmiş olur. Varis tedavisi sonrası kan dolaşımının hızlanması ile bacaklardaki morluklar azalmaya başlar, şişlikler iner, kaşıntı ve kramplar son bulur.

    Varis tedavisi sonrasında cilt yüzeyinden görünen varisler kaybolur ve estetik açıdan görünüm güzelleşir. Yukarıdaki resimdekine benzer değişiklikler olur.

    Varis tedavisi sonrasında işlem yapılan damarlar gerilme ve çekme hissi olabilir. Bu durum damarın kapandığının ve iyileşmenin işaretidir. Kılcal varislerde genellikle iki hafta için kalın varislerde genellikle bir ay içinde bu şikayetlerde gerileme olur.

    İşlem ince de olsa iğne ile yapıldığı için zaman zaman varis tedavisi sonrasında morarma olabilir. Bir-iki hafta içerisinde düzelir. Ayrıca cilde yakın yerlerde hafif lekelenme olabilir. Bir ila üç ay içinde geçmesi beklenir.

  • Köpük tedavisinin başarı oranı nedir?

    Köpük tedavisi uyguladığımız kılcal damarlarda yaklaşık olarak %60-70’i, orta boy damarlarda yaklaşık olarak %90’ı iyileşme olur. Yani tek bir tedavi ile tüm varislerin içine ince iğne ile girip köpük ilacı versek bile tek seansta tüm varislerin kaybolması mümkün olamayabilir. Köpük tedavisinde özellikle yeşil renk orta boylu varislerin tedavisi için en iyi yöntem olmaktadır. Bu tedavi son derece etkili olmaktadır.

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
Soru Sor
Ufuk Üniversitesi Cad. Farilya Bussines Center, No:8, Kat:14, Ofis:68, Çukurambar, Çankaya
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0532 385 31930312 224 1314