Sık SorulanlarHasta Yorumları+90 532 385 31 93

Buharla Varis Tedavisi

Buharla Varis Tedavisi

Buharla Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diğer ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri gibi buharla varis tedavisi de damarı içten yakarak kapatmayı amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Lazerle varis tedavisinde kullanılan lazer, damar içini yakmak için kullanıldığı gibi buharla varis tedavisinde de damar içini yakmak için buhar kullanılmaktadır.

Lazerle Varis Tedavisi gibi bir sistem

Bu yöntemde lazerle varis tedavisi yönteminde olduğu gibi damar içinden yapılan bir işlemdir. İşlem esnasında lazer enerjisi kullanmak yerine buhar enerjisinin kullanılması esastır. Bu nedenle tedaviye geçilmeden önce bacak ana siniri uyuşturulur. Böylece hastanın işlem sırasında ağrı duyması önlenir. Ayrıca işlem sırasında damarı yakarken damar çevresindeki kasların yanmaması için damarın çevresine tümesan anestezi verilir.

Varis Tedavisi Ağrısızdır

Bu anestezi uyuşturucu madde ile hem ağrı hissedilmesi engeller hem de serum içinde verildiği için serum damarın çevresindeki kasların yanmasını önler. Böylece tedavi sonrasında hastanın kas yanmasına bağlı başka sorunlarla karşı karşıya kalmaması sağlanmış olur. Özetle buharla varis tedavisinde de lazerle varis tedavisindeki gibi işlem esnasında hasta ağrı duymaz ve hasta yürüyerek geldiği tedavi merkezinden yürüyerek ayrılır.

Buharla varis tedavisinin sonuçları lazerle varis tedavisinde olduğu gibidir

Tedavi sonrasında ise herşey lazerle varis tedavisindeki gibi olur.

Buharla varis tedavisinde de işlem sırasında ultrason yardımıyla damarın neresine kadar işlem yapılacağı takip edilmesi gerekir. Bu nedenle buharla varis tedavisini yapacak kişinin ultrason cihazını çok iyi bir şekilde kullanabilmesi gereklidir. Aksi halde aslında kapatılmaması gereken bir bölgenin kapatılmasına neden olunabilir. Bu durumda kapatılan damarın açılması da mümkün olmadığından telafisi imkansız sorunlarla başbaşa kalınabilir.

Buharla varis tedavisinden sonra iyileşme süreci

Buharla varis tedavisinden sonra iyileşme süreci lazerle varis tedavisi ve radyofrekansla varis tedavisinde olduğu gibidir. İşlemin yapıldığı gün varis çorabı giyilerek eve gidilir. Ertesi gün banyo yapılabilir.

Ancak varis çorabının işlemden itibaren bir ay süreyle giyilmesi gerekir.

Bu çorabı giymenin nedeni işlem yapılan damarın üzerine baskı yapmak ve yapışarak kapanma sürecinin tamamlanmasını sağlamaktır. Bu nedenle işlemden sonra bir ay süreyle varis çorabının çok disiplinli bir şekilde giyilmeye devam edilmesi gerekir. Bu durum bir yapıştırıcı sürüldükten sonra parçaları bir arada tutmaya benzer. Parçalar yapışana kadar her iki taraftan uygulanan baskı yapışmayı güçlendirdiği gibi lazerle varis tedavisinde ve buharla varis tedavisi işleminde de aynı şekildedir. Damar üstüne baskı yapmak tedaviyi perçinler. İyileşmeyi kolaylaştırır. Buharla varis tedavisinin de girişimsel radyoloji uzmanı tarafından yapılmasında büyük yarar vardır.

Buharla varis tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi için bize ulaşın.

Buharla Varis Tedavisi Sık Sorulan sorular
  • Varis tedavisi için kime gitmeli?

    Varisin teşhisinden tedavisine kadar girişimsel radyoloji uzmanları yeterlidir. Varis Tedavisi İçin Kime Gitmeli ? sorusuna bundan 10 yıl öncesine kadar Kalp Damar Cerrahlarına gitmeli diye cevap verilirdi. Ancak gelişen tıp sayesinde ortaya çıkan Girişimsel Radyoloji Bölümü pek çok hastalığın tedavisinde olduğu gibi varis hastalığının da tedavisini de ameliyatsız olarak yapmaya başladı.

    Girişimsel radyoloji aslında geçmişte ameliyat ile gerçekleştirilen pek çok işlemin ameliyatsız olarak tedavi edilmesine olanak sağlayan bir bölümdür. Girişimsel Radyoloji Uzmanları ameliyatta olduğu gibi neşter kullanmazlar. Tüm işlemleri damar içerisine yerleştirdikleri klavuzlar ve kataterler ile gerçekleştirirler. Öyle ki beyin damarlarında tıkanan bir hastanın beyin damarlarının açılmasından tutun da varisli bir damarın kapatılmasına kadar tüm işlemleri artık Girişimsel Radyoloji Uzmanları yapabilmektedirler.

    Zaten ameliyatsız varis tedavisinide Girişimsel Radyoloji uzmanları geliştirmişdir. 

    2000 li yılların başında Dr. Robert MIN isimli bir girişimsel radyoloji uzmanı ilk defa varisli damarı ameliyat ile dışarı çıkarmak yerine lazer enerjisi ile ameliyat etmeden ve tamamen kapalı yöntemlerle yakarak kapatmıştır. Bu yöntem öylesine tutulmuştur ki işlemi ultrason kullanmaya ehliyetli olmadığı halde kalp damar cerrahları ve genel cerrahlar da yapmaya çalışmaktadırlar.

    Bu durumun bir takım sakıncaları olmaktadır. Öncelikle ultrason kullanmaya ehliyetli olmayan bir kalp damar cerrahi kapalı işlemde damarın neresini kapattığını asla görememektedir. Keza aynı şekilde genel cerrahla için de bu durum aynıdır. Bunun ötesinde köpükle varis tedavisinde de cilt yüzeyinden görülemeyen damarlara işlem uygulanabilmesi için damarın nerede olduğu ancak ultrason ile tespit edilebilir. İşlem sırasında ilacın verileceği iğnenin damara girip girmediğinin ultrason olmadan görülmesi de mümkün değildir.

    Bu nedenle varis tedavisi için kime gitmeli diye soruyorsanız, cevabı çok basittir.

    Eğer ameliyat olacaksanız kalp damar cerrahları ve genel cerrahlara, ameliyat olmak istemiyorsanız ve ameliyatsız varis tedavisi olmak istiyorsanız. Girişimsel Radyoloji Uzmanlarına başvurmalısınız.

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
Soru Sor
Ufuk Üniversitesi Cad. Farilya Bussines Center, No:8, Kat:14, Ofis:68, Çukurambar, Çankaya
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0532 385 31930312 224 1314